2015. január 4., vasárnap

Valahol el kell kezdeni (Maksa margójára)

Gratulálok. Átszakadt a gát. Elhagyom a mesék színes-kalandos világát, és írok inkább aktuális témáról. Elértétek.
Maksa poénja rossz volt. És bántó. És egyáltalán nem vicces. Megírták. Többször. El is magyarázták, annak, aki nem értené. De igazából nem ezen akadatam ki; az utolsó szalmaszál az a fél óra volt, amit a kommentek böngészésével töltöttem, melyek legtöbbjében nem hogy nem fogták fel az emberek, mi ezzel a viccel a probléma, hanem még csak nem is érveltek a saját igazuk mellett. A komment szekció egyszerűen megerőszakolós viccek végeláthatatlan listájává alakult, és kivétel nélkül minden viccnek ugyanaz volt a csattanója: Minden nő titokban arra vár, hogy valaki jól megerőszakolja.
A leggyakrabban idézett érv pedig ez: "Rendszeresen mesél a világ zsidózós, cigányozós, buzizós, szőkenős vicceket. Most miért pont ezen akadtatok ki?"
Azért, kedvesem, mert valahol el kell kezdeni.
A szarlapátolást.
(És csak mert mesemondó vagyok: Héraklész is elkezdte valahol.)

Létezik a Csipkerózsikának egy tizenhetedik századi olasz verzója, amiről a hivatásos mesemondókon és folkloristákon kívül senki nem beszél. A címe: Nap, Hold, és Talia. A történet nagyjából ugyanaz: Királykisasszony, átoktól sújtva, a körme alá szorult szálkától végtelen mély álomba merül. Évekkel később egy eltévedt ifjú király rábukkan a gyommal benőtt kastélyra, és a toronyban Taliára; de hiába a lángra lobbanó szerelem, a szálkát nem találja meg, a királykisasszony nem tér magához. Az ifjú király megtört szívvel távozik az elvarázsolt kastélyból, és hazatér.
Kilenc hónappal később Talia álmában ikreknek ad életet.
Akiknek nem esett volna le: Ami ebben a mesében történik, az jelenlegi definíciónk szerint nemi erőszak (gyengébbek kedvéért: azért, mert a lány nem volt magánál). A mese azzal végződik, hogy Talia felébred, gyermekeivel megkeresi az ifjú királyt, aki felismeri őt, feleségül veszi, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak.
Mesélnéd ezt a történetet a gyerekeidnek?

Vannak dolgok, amik régen máshogy voltak. Remekül lehetett például asszonyverős népmeséket előadni. Néha még most is belefutok népmesemondó versenyeken ötévesekbe, akik szendén mosolyogva szavalják a Lusta Lányt, akinek a férje a hátára köti a macskát, úgy veri el, és lám, milyen szépen megtanul a lány háztartást vezetni. Népmese. Hagyomány.
(Egyszer már írtam róla. Voltam érte hazaáruló, meg feminista kurva.)

A mesék is változnak. A viccek is.

Kérdezik a kommentekben: Miért pont ezen akadtunk ki?
Nem pont ezen, csak eddig nem vetted észre.

Kérdezik a kommentekben: És akkor a többin miért nem?
De igen. A többin is. Hidd el, ha a társaságomban valaki felvonultatja a legjobb zsidó és cigány vicceit, többet vele sem barátkozom. Akkor sem, ha nem országos képernyőn mondja, hanem csak privátba'.

Kérdezik a kommentekben: És akkor mit?
Bármi mást. Évszázadok óta létezik a magyar humor, és hidd el, van olyan része, ami nem rosszindulatú. Ami nem azt sugallja, hogy a nők szeretik az erőszakot. Vagy esetleg az elkövetőkön poénkodik, és nem az áldozaton. Vagy emberi gyengeségeket figuráz ki, és nem olyanokba rúg, akikbe már rúgtak eleget.

Kérdezik: Most tényleg ilyen fontos ez az egy rossz poén?
Nem.
Nem kéne annak lennie, ha megszoktuk volna, hogy igen, léteznek emberek, akiknek az intellektusát, az emberségbe vetett hitét bántja, hogy mennyien röhögnek ezen, és a gondolaton, ami mögötte van.
Nem kéne annak lennie, ha automatikus lenne, hogy belegondoluk, hümm, hát igen, ez szexista volt, és nem az lenne a leghangosabb kórus, hogy DEMIÉÉÉRT?
Nem kéne annak lennie, ha a javaslatra, hogy "gondolkozzunk ezen egy kicsit" nem az lenne az ösztönös válasz, hogy "de én nem akarok gondolkodni."

Valahol el kell kezdeni.

(Héraklész egyébként hamar megunta a lapátolást. Elterelt inkább egy folyót, és átmosta vele az istállókat. Hogy ez a mi esetünkben mit jelenthet, arról fogalmam sincs.)

15 megjegyzés:

  1. A feljelentés szerintem rossz reakció. Maksa hülye volt, ezt nem tagadom, és értelmetlen, bántó "viccet" sütött el, de ez nem a jó út.

    Ezzel a lépéssel azt lehet elérni, hogy bizonyos témákről ne lehessen adott kereteken kívül foglalkozni, pedig a humor, azon belül is legfőként a szatíra, egy nagyon régi módszere lenne a társadalmi problémák bemutatásának, ráadásuk nagyon hatékony módja annak.

    A feljelentés nem megoldás, legfeljebb bosszúreakció; gátakat és falakat emelnek, ahelyett, hogy tényleg rávilágítanának a problémákra.

    Azt viszont nem vitatom, hogy kell a pofon a fazonnak.

    VálaszTörlés
  2. De bizony nagyonis jó ötlet volt a feljelentés. Amiket elnézéskérés címen bevetett, pontosan azt mutatják, hogy a jó szóból mit sem ért. Ha 500 rugót leperkál, mint Balázs, akkor talán majd meggondolja, hogy kiken és hogyan humorizál, egyáltalán mi a humor és mi nem az. Jobb későn, mint soha. És más is megtanulhatja - már aki a más kárán tud tanulni, ahogy Maksa nem tudott.

    VálaszTörlés
  3. @Ro Da ugye nem csak az első sorát olvastad el a bejegyzésemnek?

    VálaszTörlés
  4. Nem az a baj, hogy Maksa az erőszak témájával poénkodott, hanem az, hogy a poénkodás tanulsága káros volt. Ha a poén az erőszak elkövetőin csattant volna, akkor beszéltünk volna társadalmi szatíráról. Így csak simán sértő volt, amit mondott. A feljelentők nem a humor használatát próbálják betiltani, hanem a káros humor elfogadását és elnézését.

    VálaszTörlés
  5. Összehasonlításképp: Ilyen az, amikor az egyetemi erőszak témáján építő jelleggel poénkodnak:
    http://thedailyshow.cc.com/videos/z2b627/the-fault-in-our-schools

    VálaszTörlés
  6. > Nem az a baj, hogy Maksa az erőszak témájával poénkodott, hanem az, hogy a poénkodás tanulsága káros volt

    Értem, és egyet is értek, de a médiavisszhang az, hogy feljelentést tesznek egy kabaréban elhangzott rossz vicc miatt.

    Ha pontosan ezt írták volna le az oldalak, amik foglalkoztak a témával, mint te, akkor nem is lenne semmi gond: jár a pofon az ilyen "viccekért" és egyértelmű lenne mindenkinek, mi volt vele a hiba.

    Ellenben nem ez történt: nagyjából megállapították, hogy a vicc rossz volt, majd hogy egy feminista szervezet feljelenti érte Maksát.

    Így a gondolkodó ember kapásból két tragédiát is a nyakába kap: egy elrettentő társadalomszemléletet a "humoristák" irányából és a teljesen érzéketlen, érdektelen médiát, aki arra sem hajlandó, hogy leírja, hogy miért volt ez az eset talán az utolsó csepp a pohárban.

    A kevésbé gondolkodó viszont azt szűri le, hogy itt már viccelni sem lehet, mert feljelentik holmi szervezetek - és ez utóbbiakból sok van.

    Ezért mondom, hogy a feljelentés veszélyes út, mert könnyen elnyomott társadalmi feszültségekhez vezethet, de tény és való, hogy sokszor szükséges. Egy korrekt magyarázatot kellett volna a feljelentés mellé csatolni, például egy nyílt levelet az adott szervezettől Magyarországnak, amit lehozhattak volna a híroldalak.

    VálaszTörlés
  7. Ez igaz, sajnos egy cikk sem bontotta le szövegértésileg, hogy mi volt a poén mögött a gondolat, és az miért bántó. Egyértelműnek kéne lennie, sajnos, de a szövegértés sokaknak nem erőssége. :P

    VálaszTörlés
  8. Szóltak hogy az előző link nem működik USA-n kívül. Itt van még egy:
    http://tune.pk/video/4035138/the-fault-in-our-schools-%C2%BB-the-daily-show-with-jon-stewart-6252014

    VálaszTörlés
  9. Nem hiszem,hogy ez a reakció célt ér!Még ha érthető a felháborodás!A legjobb vicceket eddig egy 71 éves zsidó Úriembertől halottam!De egyébként a társalgás csődjének tartom a vicc meselest!Értem a szöveg mögött megbúvó sugallást! Tudod én mindig az vág mellbe,hogy ebben és a rendőrségi videóra a nő ismerőseim reagáltak úgy, hogy nő a hibás, és se a férfi se a női ismerőseim nem középiskolás fokon állnak!És legtöbbször a nők azok akik negatívan vélekednek az egyen jogúságról! Barát köröm nagy része férfi és sokkal érzékenyebben reagálnak ezekre a dolgokra! If you !!!

    VálaszTörlés
  10. Miért nem lehet bármely fiókkal belépni?

    VálaszTörlés
  11. Igen, sokszor nőktől is lehet hallani nőkellenes, anit-feminista vagy szexista véleményeket. Ez egy létező dolog; sajnos azonban legtöbbször abból fakad, hogy erre nevel minket a társadalom. Nőként például ha egy bárban ismerkedem, és társalgás közben megemlítem, hogy feministának tartom magam, nagyon sok férfi egyből visszaretten, mert sohasem jutottak értelmes információhoz arról, mit jelent a feminizmus, és azt hiszik, férfigyűlölő vagyok. Ezért nagyon sok nő rászokik arra, hogy vagy titkolja a véleményét, vagy azt mondja, amit a társadalom hallani akar tőle - vagy válasszon a népszerűség és az őszinteség között. Legtöbbször azt a reakciót kapjuk, hogy "senki sem kíváncsi a nyavajgásunkra."
    Röviden: Igen, sok nőtől hallani lehet ilyen véleményeket is.
    Ami viszont nem igaz: "Ja, ha egy nőnemű személy szájából azt hallottam, hogy Maksa oké, akkor nyilván oké is."

    VálaszTörlés
  12. (Értelemszerűen: A fentiekben említett bárban ismerkedős példa példa volt. Lehetett volna helyette felvételit, állásinterjút, társasjáték felett barátkozást, stb. mondani. Nem a csábítás benne a lényeg.)

    VálaszTörlés
  13. If you :Azt hiszem félre értettel valamit,ha nő mondja akkor se jó!Jelenségre és arra akartam felhívni a figyelmet,hogy "Maksánál" sokkal,nagyobb a baj!Sőt meg inkább árt! Megoldást máshol kell kezdeni,és szerintem,gyorsan!Visszahozni és adaptálni a mai korra a "68" "Feminizmus sikerét" ! A 68 -korosztály rég elfelejtette,hogy mit akart elérni !Későbbi nemzedékek,nagyrészt, sztereotípiákba gondolkodik!

    VálaszTörlés
  14. If you: Ja,a fenti magyarázkodásod,azt sugallja,hogy te se!Miért kellene megmagyarázni,egy természetes tevékenységet!

    VálaszTörlés
  15. In solidarity with Charlie Hebdo: fight for the right to be offensive

    - mert kritizálni, viccelni, mindennel szabad, legfeljebb egy bunkó állat leszel, ha rossz témát piszkálsz.

    VálaszTörlés