2011. december 24., szombat

A beszélő állatok éjszakája

Minden mesemondó nagyon jól tudja, hogy a karácsony éjszaka sok szempontból különleges. Az egyik kevésbé ismert, ám a gyerekek körében különösen népszerű skandináv hiedelem úgy tartja, karácsony éjjel az állatok emberi nyelven tudnak megszólalni; erre az egy éjszakára minden évben megkapják az emberi beszéd képességét. Egyesek úgy mesélik, az állatok éjfélkor leborulnak a Kisjézus előtt és latinul dicsőítik, és felkelnek a méhek is, hogy elzümmögjék a 99. zsoltárt. A hiedelem onnan ered, hogy a hagyomány szerint Jézus egy istállóban született, állatokkal körülvéve, pont éjfélkor; amikor a világra jött, Isten megadta az istálló összes lakójának a beszéd képességét, hogy üdvözölhessék a Megváltót. Az állatok pedig beszélni kezdtek, és csak akkor hallgattak el, amikor megérkeztek az első pásztorok.
(Jelenet: pásztorok belépnek az istállóba; dermedt csend. Szamarak ártatlanul pislognak a sarokban. Egy tehén kérődzik egyet a rend kedvéért. Egy birka gyorsan becsukja a száját. József megköszörüli a torkát. "Ööö... jó estét?")
Aki jókor van jó helyen, érdekes dolgokat hallhat karácsony éjszaka. Néhány történetben az állatok hasznos tanácsokat adnak a kiszabott rövid időn belül; mások balszerencsét hoznak arra, aki kihallgatja őket (ha nekem is évi egy éjszakám lenne beszélni, én se örülnék, hogy valaki hallgatózik). A mesének köszönhetően a világ minden táján gyerekek százai állnak lesben éjszaka a kutya/macska/hörcsög/aranyhal felett, hátha szerencséjük lesz, és szóba elegyedhetnek velük. Sohasem lehet tudni.
Itt az ideje, hogy ti is kipróbáljátok!

Kívánok mindenkinek nagyon-nagyon Békés, Boldog, és Meghitt Karácsonyt!

1 megjegyzés:

  1. Sziasuia :)
    Egy kis utó-karácsonyi meglepi neked:
    http://www.illuminated-books.com/
    Boldog mesés új évet!
    Olgi

    VálaszTörlés