2009. október 31., szombat

Minden, amit valaha tudni akartál a mesemondásról...

... de sohasem merted megkérdezni!

Megint a toll végét rágom. Itt az idő, hogy írjak is valamit :) Ehhez pedig a segítségeteket szeretném kérni: ha van bármilyen kérdésetek a mesemondással kapcsolatban, vagy valami, ami különösen érdekel ebben a témában, és szeretnétek többet tudni/olvasni/hallani róla, akkor írjatok, hívjatok, üzenjetek, lengessetek kicsi zászlókat, vagy akármi :)
Minél több jó kérdés gyűlik össze, annál több jó választ igyekszem majd összegyűjteni!
Három, kettő, egy,
START.

(Igen, megint eljön a november, az írás nemzetközi hónapja. Ideje munkához ülni.)

4 megjegyzés:

  1. Ha már itt a kérdések ideje akkor jön is egy. Mesemondónak születni kell? Annyi egyszerűen nem lehet elég, hogy valaki tudjon beszélni :) Szerintem ehhez sokkal több kell.

    VálaszTörlés
  2. Én arról szeretnék többet megtudni, ahogy a mesélők átalakítják a történeteket a saját szájízük szerint. Meddig lehet változtatni, hogy még felismerhető legyen az eredeti? Vagy nincsenek szabályok, és bármennyi meséből összepatchworkölhető egy új?

    VálaszTörlés
  3. hasonló a kérdésem, mint Cinnamoné:itthon megszoktuk, hogy a nép mesemondóink szóról szóra ugyanúgy mondják el a meséket, lehetőleg tájszólásban. Te nem feltétlenül az irodalmi nyelvet használod (tájszólást meg pláne), beleírsz-átírsz, és ráadásul nem csak magyar népmeséket mesélsz. Hogy fogadják ezt az itthoniak? Mennyire kérik számon rajtad a "szokásos mesemondót"? És a te-féle mesemondók honnan eredeztethetők, hol van ilyesminek hagyománya? Kifejezetten Amerikában, vagy csak a sors vetett oda?

    VálaszTörlés
  4. Hogy bírod megjegyezni azt a sok történetet, amit másoktól hallasz? És hogyhogy nem kevered össze, hogy ki melyik mese szereplője, vagy mi történik vele...
    Jegyzetelsz? Fejben? Füzetben? :)

    VálaszTörlés